Menu
U bevindt zich hier:home->ZZP & KVK->Rechtsvorm kiezen

Rechtsvorm kiezen

  De meeste ZZP’ers richten een eenmanszaak op. Maak je weinig winst, dan levert een eenmanszaak  of VOF meer belastingvoordeel op.

  zzp-rechtsvorm-kiezenBij een eenmanszaak gelden er bovendien minder wettelijke verplichtingen voor de administratie, besluitvorming en winstverdeling dan voor een BV. Met een BV loop je persoonlijk minder (financieel) risico en kun je binnen je bedrijf vermogen opbouwen. Een BV is duurder in oprichting en 'onderhoud'.

  Flex BV
  Met de invoering van de Flex BV is de drempel voor ZZP'ers lager geworden om een BV op te richten of om over te gaan. De oprichting is goedkoper en er is geen verplicht kapitaal dat gestort moet worden. 

  Samenwerken met een partner
  Je kunt op verschillende manieren samenwerken met een partner:

  • Jullie richten samen een onderneming op, zoals een vof, bv of een coöperatie.
  • Je richt beiden een eenmanszaak op en je huurt elkaar in voor bepaalde opdrachten. Zo zijn jullie onafhankelijk van elkaar en kun je zelf je koers bepalen.
  • Jullie richten allebei een eenmanszaak op. Daarnaast richten jullie samen een vof of bv op, waarmee jullie onder een gezamenlijke naam opdrachten uitvoeren.

  Leg de afspraken met je zakenpartner altijd vast in een samenwerkingsovereenkomst of aandeelhoudersovereenkomst.

  Laat je adviseren
  Twijfel je over de juiste rechtsvorm of wil je weten wat er in een samenwerkingsovereenkomst moet worden opgenomen? Raadpleeg dan een accountant, juridisch adviseur of de Kamer van Koophandel.

  terug naar boven

  Gratis checklist in je mailbox

  'ZZP'er worden in 6 stappen'

  paperbackstack 150x134