Categorieën
BTW

Keuze factuurstelsel of kasstelsel voor BTW

Als ZZP’er moet je BTW berekenen over de diensten en/of goederen die je levert. Maar wanneer bereken je die BTW en draag je deze af?

Wanneer je aangifte doet voor de BTW (meestal per kwartaal) bereken je de ontvangen en betaalde BTW en krijg je per saldo BTW terug of moet je BTW afdragen.

BTW en het factuurstel

Wanneer je hoofdzakelijk aan andere ondernemers levert bereken je je BTW op basis van je facturen die je in het aangifte-tijdvak hebt verstuurd aan je klant. Ook als deze factuur (en de bijhorende BTW) nog niet door die klant is betaald. Het gaat er dus niet om of je de in rekening gebrachte BTW al hebt ontvangen maar of de factuurdatum in het betreffende tijdvak ligt.

Voorbeeld:
Je verstuurt iedere 10e van de maand een factuur aan je opdrachtgever, die 4 weken later wordt betaald. Wanneer je voor kwartaal 1 (januari, februari en maart) aangifte doet moet je de BTW aangeven van alledrie de facturen, ook al wordt de factuur van maart pas in april (het volgende aangifte tijdvak) betaald.

BTW en het kasstelsel

Lever je voornamelijk aan particulieren? Dan mag je het kasstelsel toepassen. Dit houdt in dat je BTW berekent en afdraagt op het moment dat je deze daadwerkelijk hebt ontvangen.

BTW aftrekken als voorbelasting

Je mag de BTW die door je leveranciers aftrekken in het tijdvak dat je de factuur hebt ontvangen, waarbij de factuurdatum leidend is. Het gaat er dus niet om wanneer je de factuur betaalt, maar wanneer je deze ontvangt.

Let op: wanneer je het kasstelsel toepast en je houdt geen in- en verkoopadministratie bij, dan mag je kiezen of je in rekening gebrachte BTW aftrekt als je deze betaalt of wanneer je de factuur ontvangt. Dit moet je wel consistent doen, je kunt dit dus niet per kwartaal wijzigen.