Categorieën
Facturering

Als ZZP’er je factuur betaald krijgen

Veel ZZP’ers hebben problemen om hun factuur op tijd betaald te krijgen. In het slechtste geval blijft betaling achterwege en blijf je met lege handen achter. Hoe kun je dit voorkomen?

Vaak ben je gefocussed op het binnenhalen van een opdracht en vervolgens deze zo goed mogelijk uitvoeren. Je wilt immers je pas verworven klant tevreden stellen. Het lijkt dan al snel zeuren en niet-commercieel als je vraagt naar betaling van je factuur. Dit is natuurlijk onzin, jij hebt immers je prestatie geleverd en je kosten gemaakt. Je mag dan ook verwachten dat er wordt afgerekend! Hieronder wat tips om ervoor te zorgen dat je vlot wordt betaald.

Een goed begin

Communiceer je betalingstermijn en voorwaarden duidelijk in je offerte en contract. Verstop deze niet in je voorwaarden maar maak deze duidelijk zichtbaar. Het liefst bespreek je deze persoonlijk, zodat er geen misverstand kan ontstaan en je eventuele discussie over je betalingstermijn vooraf kunt voeren.

Duidelijke factuur maken

Maak een duidelijk leesbare factuur met  specificatie van je uren en bedragen. Vermeld je betalingstermijn en banknummer en andere informatie die nodig is om het de betaler ‘makkelijk’ te maken. Zorg dat je weet naar wie de factuur moet (liever persoonlijk gericht dan ‘aan de crediteurenadministratie’) en verstuur je factuur op tijd! Indien mogelijk factureer je wekelijks zodat de vordering niet teveel oploopt.

Doe aan debiteurenbeheer

Houd inzicht in je openstaande facturen met een excell staatje of een (gratis) factuurprogramma. Zorg vervolgens dat je (vooraf bedachte) stappen onderneemt om vervallen facturen te incasseren, bijvoorbeeld:

  • Een belletje naar je contactpersoon (zeer effectief!)
  • Een herinnering per mail of brief
  • Een aanmaning
  • Incassoprocedure
  • Gerechtelijke procedure
  • etcetera

Wees niet te bescheiden

Als ZZP’er is je periodieke omzet ook vaak je bron waarvan je dagelijks moet leven. Je bent geen groot bedrijf met reserves en een oneindige bankrekening. Het is daarom ook haast onbehoorlijk als je een betalingstermijn van 60 dagen moet hanteren. Het is helemaal niet erg om dit soort argumenten bij je opdrachtgever neer te leggen. Daarnaast is sinds 1 juli 2017 de Wet Late Betalingen van kracht waarin wettelijk is vastgelegd wat voor betalingstermijn is toegestaan tussen een (grote) opdrachtgever en zelfstandigen en kleine MKB’ers.

Binnen 24 uur je geld?

Wil je niet afhankelijk zijn van de betaalmoraal van je klant en direct over je geld kunnen beschikken? Geen debiteurenrisico meer lopen en je facturen verzekeren? Gebruik dan de financieringsdiensten van onze partner ‘The Factor Company’ en ontvang binnen 24 uur een betaling van je factuur.
Vraag hier vrijblijvend meer informatie aan >>>