Categorieën
Klanten

Hoe ga je verkoop bedrijven

Nu is het tijd om als ZZP’er daadwerkelijk je potentiële klanten te benaderen. Klim je in de telefoon, verstuur je een mailing of ga je op pad? Lees hier hoe je jezelf het beste presenteert.

Nu je je gedegen hebt voorbereid kun je vol zelfvertrouwen je klanten benaderen op de manier die jou het beste past. Let daarbij op de volgende zaken:

De eerste indruk

Of je nu een telefoongesprek voert, een brief schrijft of bij je prospect binnenstapt, de eerste indruk is enorm belangrijk. Wanneer je telefoneert zijn de eerste 10-15 seconden cruciaal voor je gesprekspartner. In die korte tijd bepaalt hij/zij of je verhaal voldoende interessant is. Bellen met een glimlach en kort en bondig vertellen waarvoor je belt is essentieel. 

Bij een mailing geldt min of meer hetzelfde. Degene die de brief leest zal snel de koppen scannen en de eerste alinea vluchtig lezen. Op basis daarvan zal bepaald worden of de boodschap voldoende interessant is. 

Wanneer je bij een bedrijf binnen stapt -al dan niet onaangekondigd- is je visuele presentatie van belang. Correcte kleding (liever niet overdressed, maar zeker niet underdressed), een ferme handdruk en oogcontact lijken open deuren, maar worden nogal eens makkelijk overgeslagen.

Origineel en persoonlijk gericht

Bedrijven hebben een broertje dood aan algemene verkoopverhalen die bij iedere prospect opnieuw worden afgestoken. Natuurlijk is je verkoopverhaal als beginnende ZZP’er in ontwikkeling en moet je deze continu bijschaven. Je kunt je echter eenvoudig verdiepen in een bedrijf of in ieder geval de branche waar je je op richt. Als je weet wat de problematiek is die speelt kun je veel beter gericht jouw oplossing (namelijk jouw dienst of product) aandragen.

Luisteren is een kunst

In een verkoopgesprek moet een goede balans zijn tussen de hoeveelheid tijd die jij aan het woord bent en je gesprekspartner. Zorg in ieder geval dat je oprecht luistert naar wat je klant/ prospect te vertellen heeft. Stel open vragen en krijg het probleem waar jij een oplossing voor hebt boven water. Door af en toe samen te vatten wat je hebt gehoord of te herhalen wat er gezegd is krijg je de juiste feiten op tafel. En heeft je gesprekspartner het gevoel dat je luistert naar wat hij/ zij verteld heeft. Het klinkt voor de hand liggend, maar probeer een ‘echt’ gesprek te voeren en niet een eenrichting verhaal af te steken.

De juiste call-to-action

Call-to-action is een begrip uit de internetmarketing en slaat op de ‘roep tot actie’. Vaak heb je op je website een doel dat je wil bereiken (nieuwsbrief aaanmelding, downloaden leaflet, concrete verkoop etc.). Hiertoe heb je een call-to-action nodig: een button of een link die je aanklikt om dit doel te bereiken. 

Na je verkoopgesprek wil je iets soortgelijks bereiken. Het zal je vast wel eens gebeuren: je hebt een fantastisch (telefonisch) gesprek gehad, er was een klik en duidelijke interesse. Achteraf denk je: wat heb ik nu eigenlijk bereikt? Zorg dus dat je gesprek leidt tot een vervolg-actie.