Categorieën
Belastingen

Ondernemerscheck voor ZZP’ers

De ondernemerscheck helpt je als zelfstandige om te bepalen of je ondernemer bent voor de inkomstenbelasting. Dat is belangrijk om te weten of je recht hebt op diverse aftrekposten.

Je bent ondernemer voor de inkomstenbelasting als je aan een aantal criteria voldoet, kort gezegd: als je deelneemt aan het economisch verkeer en winst maakt. Het is van belang dit te weten want als je dit bent én je voldoet aan het urencriterium dan heb je recht op de ondernemersaftrek en andere fiscale regelingen. Dit gaat om behoorlijke bedragen waarmee je je winst én en dus de te betalen inkomstenbelasting verlaagt.

Waarom de ondernemerscheck doen

De belastingdienst heeft een online ondernemerscheck ontwikkeld waarmee je als (startende) zelfstandig ondernemer een goede indicatie kunt krijgen of je door de belastingdienst als ondernemer voor de inkomstenbelasting wordt gezien. Zo kun je vooraf bepalen of je recht hebt op de genoemde aftrekposten. Zo weet je waar je aan toe bent en kun je een inschatting maken van je belastingteruggaaf. Anders weet je dit pas nadat je aangifte inkomenstenbelasting is beoordeeld door de belastingdienst. In het slechtste geval moet je de gebruikte aftrekposten terugbetalen en dat kan om flinke bedragen gaan.

Wat houdt de ondernemerscheck in

De ondernemerscheck is een vragenlijst die je op een speciale website www.belastingdienst-ondernemerscheck.nl anoniem kunt invullen en waarvan je de conclusie kunt bewaren als PDF bestand. Zoals gezegd geeft deze conclusie een indicatie van de vraag of je ondernemer bent voor de inkomstenbelasting, je kunt hier echter geen rechten aan ontlenen. De check draait rond 4 thema’s:

  • Zelfstandigheid
    Hoe zelfstandig kun je je werk uitvoeren, kun je zelf je werkinhoud en tempo bepalen, heb je zelf je tarief en overige voorwaarden bedongen, zorg je zelf voor (verzending van) je facturen en overeenkomsten, mag je je laten vervangen bij ziekte of andere klus, heb je meerdere opdrachtgevers etc.
  • Ondernemersrisico
    Loop je zelf als ondernemer risico dat een opdrachtgever een factuur niet betaald, doe je (risicodragende) investeringen, ben je aansprakelijk voor het werk dat je levert etc.
  • Continuïteit
    Is je bedrijf erop gericht de komende jaren voort te bestaan, investeer je tijd in het vinden van nieuwe klanten, heb je doorlopend werk en opdrachten, heb je reserves voor als je geen werk hebt etc.
  • Omvang
    Verdien je meer dan dat je uitgeeft (maak je dus winst), heb je voldoende omzet bij verschillende opdrachtgevers, is deze omzet ook in evenwicht verspreid over deze opdrachtgevers etc.

Hoe vaak de ondernemerscheck doen

De check geeft je een indicatie van jouw ondernemer zijn voor de inkomstenbelasting voor in principe een jaar. Wanneer er wat in je situatie verandert of als je twijfelt is het goed de check nog eens te doen. Je krijgt bij ieder thema eventuele aanbevelingen die je kunt opvolgen. Probeer dit ook daadwerkelijk te doen, pas dus eventueel je werkwijze aan en leg dit vast voor als je in de toekomst discussie met de belastingdienst krijgt. Sommige opdrachtgevers of bemiddelaars vragen ook wel eens om een recente ondernemercheck. Dit geeft hun een indicatie van jouw algehele ondernemerschap en het risico dat zij of hun opdrachtgever lopen op een fictief dienstverband.

De waarde van de ondernemerscheck

De ondernemerscheck heeft geen juridische of fiscale status, je kunt er geen rechten aan ontlenen. Het is een goede indicatie en eventueel hulpmiddel met aandachtspunten voor hoe je in de praktijk moet werken om als ondernemer gezien te worden. Wanneer je de check naar waarheid invult zoals het voor jou als ZZP’er in de praktijk geldt en de check is positief dan kun je er zeer waarschijnlijk vanuit gaan dat je ondernemer bent voor de inkomstenbelasting.

Verder geven de vragen aan waar je op moet letten als ZZP’er om als ondernemer beschouwd te worden door de belastingdienst. Gebruik de vragen en suggesties die uit de check komen om je bedrijfsvoering verder aan te passen en handel er in de dagelijkse praktijk zoveel mogelijk naar.

Relatie ondernemerscheck en wet DBA

De ondernemerscheck staat in principe los van de wet DBA en doet dus geen uitspraak of je conform deze wet werkt met je opdrachtgever. De ondernemerscheck geeft een indicatie van je ‘algehele zelfstandigheid’ voor een kalenderjaar en beoordeelt je relatie met al je opdrachtgevers die je in dat jaar hebt. De wet DBA zoomt juist in op je relatie met 1 opdrachtgever en op 1 project wat je daar uitvoert. Vervolgens beoordeelt de wet DBA of je arbeidsrelatie met die opdrachtgever wel of niet een relatie in loondienst betreft. Waarbij de ondernemerscheck alleen wat zegt over de vraag of je ondernemer voor de inkomstenbelasting bent.

Ondernemerscheck: zin of onzin

Zoals uitgelegd heeft de uitslag van de ondernemerscheck geen juridische waarde en kun je deze niet gebruiken om een eventuele teruggaaf van je aftrekposten te weerleggen. Het is echter wel een goed hulpmiddel, zeker als je net gestart bent als ZZP’er om te achterhalen hoe de belastingdienst jouw werkzaamheden en bedrijf ziet. Het is daarom ook verstandig om de check de eerste periode van je zelfstandig ondernemerschap een aantal keer uit te voeren. Ook als je als part-time ZZP’er actief bent of als je start voor je voormalig werkgever is het goed om de check te doorlopen.

Vraag nu een gratis ZZP Scan aan!

Twijfel je over de uitslag van jouw ondernemerscheck? Wil je advies bij de aandachtspunten die uit de check komen en hulp bij hoe je eenvoudig je werkzaamheden en werkwijze als ZZP’er kunt aanpassen? Laat dan eens een gratis, vrijblijvende ZZP scan uitvoeren!
>>> Je kunt je hier aanmelden voor de ZZP Scan