U bevindt zich hier:home/ZZP Blog/10 tips om succesvol ZZP'er te worden

10 tips om succesvol ZZP'er te worden

Geschreven door 

  Op deze website kun je legio artikelen vinden die je helpen om als ZZP’er aan de slag te gaan. Graag delen we 10 praktische tips om je op weg te helpen.

  Benoem de gaten in je deskundigheid

  Natuurlijk ben je goed in je vakgebied, anders maak je de stap niet om voor jezelf te starten. Als ZZP’er werk je echter vaak alleen en heb je niet de backup van eventuele collega’s of een organisatie achter je. Weet dus waar jouw ’gaten’ zitten en probeer die op te vullen door bijvoorbeeld cursussen. Of zorg dat je een netwerk hebt van andere ZZP’ers die deze gaten op kunnen vangen.

  Zorg voor een goede werkomgeving

  Ze bestaan: de ZZP’ers die tussen de was of aan de keukentafel hun werk doen. Soms noodgedwongen, vaak uit gemakzucht. Probeer voor jezelf een inspirerende werkomgeving te creëren. Het liefst op een vaste, rustige plek. Ben je de eenzaamheid of het tikken van de klok zat, zoek dan een cafe met wifi. Tegenwoordig zijn er ook tal van ZZP flexplekken waar je met collega ZZP’ers kunt samenwerken.

  Focus op de voordelen van ZZP’en, sluit je ogen niet voor de nadelen

  Ik weet het: het is leuk, uitdagend en een verrijking om als ZZP’er te starten. Wees je echter ook bewust van de nadelen en keerzijde. En zorg dat je hier tegen bestand bent. Zowel emotioneel als materieel!

  Start als part-time ZZP’er

  Wanneer je als part-time ZZP’er begint (naast een baan), heb je in de eerste plaats een stuk inkomenszekerheid. Daarnaast kun je je ZZP inkomsten in je bedrijf (jezelf) investeren. Tevens kan dit je de rust en tijd geven om je ZZP bedrijf goed neer te zetten.

  Zorg voor een flinke financiele buffer

  Het komt vaak voor dat een ZZP’er een ijzersterk commercieel concept heeft. Maar vervolgens in problemen komt doordat hij te weinig cash heeft. Dit breekt je op als je ziek bent, even zonder opdracht zit, je opdrachtgever niet betaald etc. Gok er niet op dat dit jou niet overkomt!

  Pas je uitgavenpatroon aan

  Er zijn maar weinig ZZP'ers die vanaf dag 1 een substantieel inkomen hebben. Probeer daarom je uitgavenpatroon en levensstijl aan te passen. Kijk kritisch naar je luxe-uitgaven en bezuinig hierop indien nodig.

  Betrek je thuisfront in je ZZP plannen

  Zorg dat je partner en eventuele kinderen achter je ZZP plannen staan. Het is prettig om begrip en medewerking te hebben als je een keer een weekend moet doorwerken. Of als het uitje naar het pretpark even niet door kan gaan. Ook kan je partner als kritische sparringspartner fungeren voor je (nieuwe) ideeën.

  Plan tijd in voor ’bedrijfsvoering’

  Naast je declarabele uren zul je tijd moeten besteden aan administratie, offertes maken, debiteurenbeheer etc. Zeker in het begin kost dit meer tijd dan je denkt. Hoe meer je dit voorbereidt, hoe meer tijd je in je business zelf kunt steken. Laat je dus niet gaandeweg verrassen door een BTW aangifte, jaarrekening of andere zaken.

  Plan tijd in voor acquisitie

  Het is verleidelijk: als je een langlopende opdracht hebt niet meer om te kijken naar (nieuwe) klanten. Probeer je commerciële activiteiten echter periodiek te plannen. Hiermee bedoel ik niet alleen het doen van acquisitie, maar ook het beheren van bestaande klantrelaties. Vergeet ook niet je netwerk en eventuele sociale media.

  Hou je werkuren in de greep

  Als je veel thuis werkt is de drempel laag om na een ’normale’ werkdag nog wat uren door te werken. Hier is niets mis mee, maak hier echter geen gewoonte van. Probeer ook voldoende pauze in te plannen: lunch op een andere plek, drink je koffie ’beneden’ etc.

  Paul van der Heijden

  Paul van der Heijden is een van de oprichters van ZZPerworden.info. Op dit platform en andere plekken op het web schrijft hij over (online) ondernemen en helpt hij ZZPers na te denken over hun product of dienst en de promotie hiervan.
  Daarnaast is hij zelfstandig ondernemer en actief in verschillende bedrijven in de bemiddelingsbranche.

  Website: https://www.zzperworden.info

  ZZP Tips & Tricks

  De beste ZZP tips in je mail!

  * Geen zorgen, je mailadres is veilig bij ons. Door verzending ga je akkoord met ons Privacy Statement