U bevindt zich hier:home/ZZP Blog/5 lessen na 1 jaar ZZP'er

5 lessen na 1 jaar ZZP'er

Geschreven door 

Een jaar geleden, viste ik voorzichtig naar opdrachten als ZZP tekstschrijver op de freelance platforms: freelance.nl en hoofdkraan. Eigenlijk was het marktonderzoek door middel van steekproeven.

Ik liep meteen tegen een probleem aan: zonder BTW nummer is het lastig om online opdrachten binnen te halen. Die middag fietste ik naar de KvK en heb me ingeschreven.

Belang van een portfolio

Acquisitie via online platforms heeft één heel groot voordeel. De tijd en geld die je moet investeren om opdrachten binnen te halen wordt significant gereduceerd. Er zijn zelfs platforms waar je niet eens een voorstel hoeft te doen. Met een klik kan je aan een opdracht beginnen. Ik moet wel zeggen dat de betaling er ook naar is maar het scheelt wel veel netwerken. Helaas moet je om de grote en goede opdrachten via het internet binnen te halen wel van goede huize komen. Het is niet makkelijk om een klantenbestand op te bouwen. Zeker niet als je werkt vanuit een situatie met weinig "social proofing" (denk aan referenties, testimonials, facebook likes of linkedin endorses) of een portfolio als bewijs dat je de opdracht aan kan. Ik heb heel veel kleine, vervelende en onderbetaalde opdrachten aangenomen om die social proof op te bouwen. Tegen de tijd dat het eindelijk ergens heen ging, besloot ik natuurlijk om radicaal van business model te veranderen en weer van onder af aan te beginnen...

Voldoende leads

Als het even kan zorg dan dat je al een flink aantal leads hebt voordat je begint als freelance of ZZP'er. Acquisitie is voor de meeste ondernemers niet het hoogtepunt van hun werkzaamheden en dat zorgt ervoor dat het veel stress met zich meebrengt. Als je begint zonder werk of in ieder geval leads dan moet je werken vanuit een situatie waar je buiten proportioneel acquisitie moet voeren. Dat kost veel energie. Voor mij werkt het ook niet om vanuit een positie waar ik de opdrachten echt hard nodig heb marketing te doen. Als je niet voldoende opdrachten in je rooster hebt staan ruiken de opdrachtgevers wanhoop en dat leidt weer tot lagere tarieven of helemaal geen opdracht. Eigenlijk is het nog beter om gewoon al een flink aantal klanten te hebben wanneer je begint.

Vermijd de "race to the bottom"

Na een tijdje als tekstschrijver te hebben gefungeerd besloot ik mijn businessmodel te veranderen. Nu functioneer ik meer als publisher of media bedrijfje. Ik schrijf nog steeds ook zelf teksten maar koop ook veel artikelen in. Wat ik in de praktijk zie is dat als ik per woord inkoop/verkoop er echt een "race to the bottom" bezig is. De tarieven per woord dalen hard en zijn misschien wel op record lage niveaus. Éen van de redenen daarvoor is dat niemand echt geïnteresseerd is in woorden. Als je teksten schrijft zorg dan dat die teksten "iets doen" en verkoop die functionaliteit. Verpak je vaardigheden dus als een oplossing voor iets dat je doelgroep echt wil: meer abonnees, verkopen, bezoekers, Google positie. Laat het niet aan hen over om zelf te ontdekken dat correct Nederlands conversie verhoogt.

Klanten willen geen risico

Het is mijn ervaring dat klanten geen risico willen lopen. Hou er rekening mee als het kan. Hoe vaak zie je geen garanties op webpagina's met "niet goed geld terug", 30 dagen X garantie, etc? Dat komt omdat het werkt. Gebruik dit ook in jouw praktijk. Maak je offertes zodanig dat de klant geen risico loopt om te betalen voor iets dat hij waardeloos vind. Je kan best wat hoger in prijs zitten als de klant bij jou een gratis revisie krijgt of als het niet goed is, zijn geld terugkrijgt. Als jij je werk gewoon goed doet, komt het bijna niet voor dat ze hun geld terug vragen... Ondertussen stijgen je verkopen wel fors.

Klanten die naar jou komen zijn 75% lucratiever

Toen ik mijn businessmodel eenmaal veranderde en niet meer op zoek was naar opdrachten kreeg ik nog regelmatig aanbiedingen. Deze waren allemaal stuk voor stuk veel leuker om te doen dan de opdrachten die ik daarvoor had gedaan. Hoe zorg je dat klanten naar jou toekomen? Door bijvoordeeld een blog op je vakgebied bij te houden of door guestblogs zoals ik nu schrijf voor ZPPerworden. In de meeste gevallen betaalden deze opdrachten ook nog veel beter.

Wat zijn jouw ervaringen als starter? Deel ze hieronder!

Bram de Haas

Bram de Haas is initiatiefnemer van Vroommmm.nl en heeft net zijn 1-jarige verjaardag als ondernemer gevierd. Hij ontwikkelt een brede media en content portfolio van financiële informatie tot laagdrempelige consumenteninformatie.

Website: www.vroommmm.nl/

Social Profiles

LinkedIn

ZZP Tips & Tricks

De beste ZZP tips in je mail!

* Geen zorgen, je mailadres is veilig bij ons. Door verzending ga je akkoord met ons Privacy Statement