U bevindt zich hier:home/ZZP Blog/9 tips voor een perfecte profielfoto op social media

9 tips voor een perfecte profielfoto op social media

Geschreven door 

  You never get a second chance for a first impression is ook op internet van toepassing. Denk dus na over hoe je jezelf als ZZP'er profileert op social media zoals Linkedin, Twitter, Instagram en Facebook.

  Een eenduidige profilering in al je communicatie zorgt voor een optimaal effect. Wat nog wel eens vergeten wordt, is dat een professionele profielfoto daar een belangrijk onderdeel van is. Mensen zien graag met wie ze contact leggen, wie ze volgen of met wie ze zaken willen doen. Verder is een profielfoto onderdeel van je Personal Branding als ZZP'er.

  9 Tips voor een perfecte profielfoto

  Maar waar moet je dan als ZZP'er op letten? Hieronder geef ik je wat tips.

  • Wat echt niet kan, zijn privéfoto’s en toch zwerven die veelvuldig rond op het web. Hoe leuk de foto ook is, het is nooit een goed idee privé en zakelijk te mengen. Buiten dat komt het niet erg professioneel over en dat is tenslotte wel wat je wilt.

  • Zorg voor een foto waar vooral je gezicht (een headshot in vaktaal) op staat, zodat je goed herkenbaar bent, in elk formaat.

  • Zorg voor een open uitstraling. Een lach doet het altijd goed, maar hoeft niet per se. Wel een vriendelijke blik en het liefst terwijl je in de lens kijkt. Zo spreek je mensen rechtstreeks aan en maak je een sympathieke en betrouwbare indruk.

  • Denk van te voren na over je identiteit. Wat wil je uitstralen, wie ben je? Dat uit zich ook in je kleding en accessoires. Overigens doet een (felle) kleur het altijd goed en trekt meer aandacht. Houd er verder rekening mee dat een foto seizoensbestendig moet zijn. Dus geen hele dikke truien of mouwloze bloesjes. Gemiddeld gaat een goede foto overigens twee tot drie jaar mee.

  • Wat wil je in de achtergrond? Je huisstijlkleuren, een deel van je werkplek, een natuurlijke omgeving of gewoon een neutrale achtergrond? Het kan allemaal, wel is het zo dat hoe meer ‘ruis’ in de achtergrond, hoe minder duidelijk je zelf naar voren komt. Aan de andere kant zegt het wel meer over jou en je bedrijf. Het is dus wel iets waar je goed over moet nadenken.

  • Upload je foto in een zo hoog mogelijke resolutie als is toegestaan. Zo komt hij scherper en kwalitatief beter over.

  • De meningen zijn erover verdeeld: wel of niet dezelfde foto voor alle platforms? Zelf heb ik er voor gekozen om voor de diverse social media een andere foto te gebruiken, maar wel uit dezelfde serie. Die van mijn Facebook pagina is wat vlotter dan die voor LinkedIn. Overal dezelfde foto gebruiken heeft wel het grote voordeel dat je sneller ‘herkend’ wordt.

  • Wissel je profielfoto regelmatig, het is bewezen dat dat tot een hogere aandachtswaarde leidt. Laat dus een serietje maken en gebruik regelmatig een andere.

  • Last but not least: je bent zelf een professional, dus schakel ook een prof in voor je foto’s. Ook ik heb dat gedaan en het is de investering meer dan waard. Overal zijn goede fotografen te vinden die leuke aanbiedingen hebben voor profielfoto’s. Maak wel van te voren goede afspraken over het gebruik van de foto’s. Krijg je ze in hoge resolutie? Mag je ze ook gebruiken voor je website? Dan sta je achteraf niet voor onaangename verrassingen.

  Monique van Diessen

  Monique van Diessen is professioneel fotograaf, gevestigd in Vught, maar werkzaam door het hele land. Ze werkt voornamelijk voor bedrijven en media en is gespecialiseerd in portretfotografie.

  Website: www.moniquevandiessen.nl/

  Social Profiles

  LinkedIn

  ZZP Tips & Tricks

  De beste ZZP tips in je mail!

  * Geen zorgen, je mailadres is veilig bij ons. Door verzending ga je akkoord met ons Privacy Statement