U bevindt zich hier:home/ZZP Blog/Succesvol online opdrachten scoren als ZZPer

Succesvol online opdrachten scoren als ZZPer

Geschreven door 

Hoe zorg je dat je online raak schiet op opdrachten en dat je je onderscheidt? Lees hier onze tips voor ZZP jobboards en marktplaatsen.

Als ZZPer heb je de keuze uit tientallen websites waar je werk kunt vinden. Helaas ben je niet de enige die reageert op een klus. Hieronder 7 tips voor effectief en succesvol online opdrachten binnenhalen.

Lees en verdiep je in de opdracht en het bedrijf

Een potentiële opdrachtgever besteed vaak veel tijd en zorg aan het opstellen van een project of opdrachtomschrijving. Beledig hem niet door maar de helft van zijn omschrijving te lezen. Dit blijkt uit je reactie, en lijkt op desinteresse voor de opdrachtgever.

Durf 'ouderwetse' communicatiemiddelen te gebruiken

Soms lijkt een groot deel van de wereld van een ZZPer zich online te bevinden. Verras een potentiële opdrachtgever eens door de telefoon te pakken en meer informatie over een project of zijn bedrijf te vragen. Dit wordt gewaardeerd en levert meer aandacht voor jouw reactie of voorstel voor zijn project.

Vermijd de ctrl-c en ctrl-v knop

Het is erg aanlokkelijk om een standaardreactie te maken en deze bij iedere opdracht in het reactieformulier te plakken. 'Ik heb vandaag op meer dan 10 opdrachten gereageerd' kun je zelfgenoegzaam zeggen. Wees eerlijk, heb je daadwerkelijk gereageerd of heb je 10 schoten hagel gelost?

Overdrijf niet en wees eerlijk

Wie is er bij gebaat als je je ervaring overdrijft, wat extra vaardigheden erbij verzint, referenties faked en dan met de mond vol tanden bij je opdrachtgever zit? Niemand, dus wees eerlijk en overdrijf niet teveel. Poets wel je CV of portfolio op en zorg dat deze aansluit bij de opdracht of het bedrijf.

Besteed aandacht aan je profiel

Veel jobboards bieden de mogelijkheid om een uitgebreid profiel te plaatsen. Dit kost tijd, maar zorgt ervoor dat je serieus overkomt. Ook laat je daarmee je ervaring en vaardigheden optimaal zien.

Reageer niet op elke opdracht

Het lijkt verleidelijk om op iedere opdracht te reageren in de hoop dat je een keer beet hebt. Dit kost je echter veel tijd en levert vaak geen kwalitatief goede reacties op een opdracht op. En daar prikken de meeste opdrachtgevers doorheen.

Kies een beperkt aantal jobboards

In lijn met bovenstaand punt: kies die jobboards die passen bij jouw branche of ervaring. Het levert meer op om bij 3-5 websites de diepte in te gaan dan je overal (half) in te schrijven en een dagtaak te besteden aan het doorspitten van opdrachten die niet relevant voor je zijn.

Paul van der Heijden

Paul van der Heijden is zelfstandig ondernemer en een van de oprichters van ZZPerworden.info. Op dit platform en andere plekken op het web schrijft hij over (online) ondernemen en helpt hij ZZPers na te denken over hun product of dienst en de promotie hiervan.

Website: https://www.zzperworden.info

Social Profiles

PLG_K2_UEF_SOCIAL_FACEBOOK PLG_K2_UEF_SOCIAL_LINKEDIN PLG_K2_UEF_SOCIAL_TWITTER

ZZP Tips & Tricks

De beste ZZP tips in je mail!

* Geen zorgen, je mailadres is veilig bij ons. Door verzending ga je akkoord met ons Privacy Statement