U bevindt zich hier:home/ZZP Info/ZZP BTW/Kleine ondernemers regeling voor ZZP'ers

Kleine ondernemers regeling voor ZZP'ers

  Ben je ZZP'er en moet je in een jaar minder dan € 1.883 (2016) aan btw betalen aan de Belastingdienst? Dan kun je in aanmerking komen voor de kleineondernemersregeling.

  De voorwaarden voor de kleineondernemersregling (kor) zijn:

  • Je bent ZZP'er of een VOF of Maatschap;
  • Je bent btw-plichtig en je voert een btw-administratie;
  • Je onderneming is in Nederland gevestigd;
  • Je betaalt na aftrek van de voorbelasting minder dan € 1.883.

  Kortingsbedragen kor

  Moet je tussen € 1.346 en € 1.883 aan btw betalen? Dan kom je in aanmerking voor een korting op de te betalen btw (2016). Dit kun je aan het einde van het jaar regelen of direct bij je maand/kwartaal aangifte. De korting bestaat uit 2,5 maal het verschil tussen het bedrag dat je aan BTW zou moeten betalen en de grens van € 1.883. Dus: stel dat je € 1.600 aan BTW moet betalen, dan is de korting: 2,5 * (1.883 - 1.600)= € 707,50. Je betaalt dan € 1.600 - € 707,50=€ 892,50 aan BTW.

  Betaal je minder dan € 1.346 aan BTW, dan hoef je geen BTW te betalen. Let op, je moet dan wel aangifte doen. Verwacht je dat dit ook in de komende jaren zo blijft? Dan kun je ontheffing voor administratieve verplichtingen aanvragen bij de Belastingdienst. Je hoeft dan ook geen btw-aangifte meer te doen.

  Wanneer kor toepassen

  Meestal is het verstandig om de kleineondernemingsregeling toe te passen aan het einde van het jaar. Je weet dan eigenlijk pas hoeveel BTW je precies moet betalen/ terug krijgt. Wanneer je de kor al eerder toepast kan dit leiden tot een correctie (teruggaaf) aan het einde van het jaar als je toch over de drempelbedragen heen gaat.

  Extra winst en dus belast

  De korting die de kor oplevert moet je bij je winst optellen en wordt dus uiteindelijk belast, het is feitelijk gewoon extra resultaat dat je binnen je onderneming hebt.

  Alleen voor natuurlijke personen

  Deze regeling geldt niet voor rechtspersonen zoals een BV, stichting of vereniging. Maar wel voor een eenmanszaak of VOF (als die alleen uit natuurlijke personen bestaat). Let op: wanneer je binnen je eenmanszaak meerdere activiteiten/ bedrijven hebt dan moet je de BTW van al die activiteiten bij elkaar optellen voor de kor.

  ZZP Tips & Tricks

  De beste ZZP tips in je mail!

  * Geen zorgen, je mailadres is veilig bij ons. Door verzending ga je akkoord met ons Privacy Statement

  Stel je vraag!

  Stel je vraag aan een van onze ZZP experts. Wij nemen zo spoedig mogelijk contact met je op. Je krijgt dan vrijblijvend & gratis antwoord op je vraag.

  Je gegevens
  Contact

  Kies hieronder op welke manier we contact met je op moeten nemen

  Je vraag