U bevindt zich hier:home/ZZP Info/ZZP KVK/Een eenmanszaak of een BV als ZZP'er?

Een eenmanszaak of een BV als ZZP'er?

  De meeste ZZP'ers werken vanuit een eenmanszaak, soms vanuit een BV. Wat is het verschil en welke keuze maak je?

  Schematisch overzicht eenmanszaak of BV >>>

  Eenmanszaak of BV oprichten?

  Alhoewel het verplichte startkapitaal van € 18.000 al enkele jaren geleden is vervallen gaan zelfstandigen niet massaal aan de BV. Dat is ook logisch en vaak niet nodig zoals je hieronder kunt lezen. Een eenmanszaak of VOF ligt als ZZP'er meer voor de hand. 

  Fiscaal vs Aansprakelijkheid

  Anders dan veel mensen veronderstellen is de keuze niet alleen fiscaal van aard (bij hogere winsten kan een BV aantrekkelijker zijn) maar spelen overwegingen op het gebied van aansprakelijkheid ook een belangrijke rol. Op het moment dat je grotere (financiele) risico's gaat nemen met je onderneming kan een BV ook verstandiger zijn. Zeker wanneer je personeel in dienst neemt lopen de risico's (verzuim, leegloop, ontslag etc.) snel op en is een BV een logische stap om je prive af te schermen voor die risico's.

  Meerdere activiteiten

  Ook als je meerdere activiteiten hebt kan het beter zijn deze in verschillende BV's (werkmaatschappijen) onder te brengen. Je kunt dan per activiteit de financiering, verplichtingen en andere zaken regelen. Zo voorkom je ook dat een gezonde activiteit wordt bedreigd door een verliesgevende activiteit.

  Mogelijke verkoop of samenwerking

  Een BV stelt je in de gelegenheid om (een deel) van je aandelen te verkopen aan een externe partner, al dan niet in ruil voor financiering. Ook kun je aandelen uitgeven aan personeel of andere partijen waarmee je samenwerkt.

  ZZP BV

  Een aparte BV constructie is de zogenaamde 'ZZP BV' of Declarabele Uren BV. Deze BV wordt samen met een dienstverlener of administratiekantoor opgericht en biedt de mogelijkheid om 'in loondienst' van deze BV werkzaam te zijn. Op deze manier kan er langdurig voor een zelfde opdrachtgever worden gewerkt en heb je recht op een WW uitkering wanneer je langdurig zonder opdracht zit. Aan deze constructie zitten wel behoorlijk wat haken en ogen en extra kosten.

  Verschillen tussen Eenmanszaak en BV

   

   

  Eenmanszaak of VOF Rechtspersoon (BV)
  Oprichting

  Geen eisen

  Je hebt een akte van de notaris nodig, een aandeelhoudersregister en eventueel aandeelhoudersovereenkomsten bij meerdere aandeelhouders.

  Aansprakelijkheid

  Je bent privé volledig aansprakelijk voor de schulden van je onderneming. Ben je in gemeenschap van goederen getrouwd? Dan is je partner ook volledig aansprakelijk.

  Je bent alleen in beperkte gevallen privé aansprakelijk, bijvoorbeeld in het geval van bestuurdersaansprakelijkheid en/of opzet.

  Fiscaal

  Je betaalt inkomstenbelasting en hebt recht op de ondernemersaftrek.

  Je betaalt vennootschapsbelasting (een lager tarief dan inkomstenbelasting) over je winst. Over je salaris en dividend-uitkeringen betaal je inkomsten-belasting.

  Administratie

  Je bent verplicht een administratie bij te houden. Je mag/ kunt zelf de belastingaangifte doen.

  Je bent verplicht om jaarstukken op te laten maken door een boekhouder en om deze (gedeeltelijk) openbaar te maken in het Handelsregister. Administratie is gecompliceerder.

  Overig Geen vermogensopbouw binnen de onderneming mogelijk Mogelijkheid om vermogen op te potten en zelf moment van uitkeren/ belasting betalen kiezen

  Vragen? Stel ze aan een ZZP expert!

  Heb je vragen over dit onderwerp of andere zaken die op je af komen als je ZZP'er wordt of bent? Stel ze gratis en vrijblijvend aan een van onze ZZP experts! Zij helpen je graag verder met praktische, begrijpbare antwoorden.
  >>> Stel nu je vraag
  Laatst aangepast op %PM, %20 %470 %2017 %12:%okt

  ZZP Tips & Tricks

  De beste ZZP tips in je mail!

  * Je mailadres is veilig bij ons

  Stel je vraag!

  Stel je vraag aan een van onze ZZP experts. Wij nemen zo spoedig mogelijk contact met je op. Je krijgt dan vrijblijvend & gratis antwoord op je vraag.

  Je gegevens
  Je vraag