U bevindt zich hier:home/ZZP Info/ZZP Marketing/Merknaam vastleggen als ZZP'er

Merknaam vastleggen als ZZP'er

  Veel ZZP'ers denken dat het voor hun niet nodig is om hun bedrijfsnaam, logo of merk vast te leggen. Denk hier echter niet te licht over!

  Bedrijfsnaam vs Merk

  Allereerst een korte uitleg over het verschil tussen een bedrijfsnaam en een merk. Een bedrijfsnaam of handelsnaam is de naam die je gebruikt in het dagelijks handelsverkeer en waaronder je bent ingeschreven in de Kamer van Koophandel. Het recht hierop verkrijg je door deze (als eerste) daadwerkelijk te gebruiken (dus niet alleen door een inschrijving in de KVK). Je bedrijfsnaam is beschermd in Nederland en wel in de regio waar je actief bent. Check dus voordat je een bedrijfsnaam wilt gebruiken het handelsregister van de KVK, dit is gratis. Een merk is het onderscheidend geheel van naam, logo, stijl en kleur waarmee je jezelf onderscheidt van concurrenten. Een merk leg je vast bij het Benelux Merkenregister. Met een merk kun je een exclusief recht vastleggen voor je bedrijfsnaam (en logo) en geldt dit recht voor heel de Benelux.

  Vastleggen merk

  Voor € 240 (2016) kun je je merk vastleggen bij het Benelux Merkenregister (BBIE). Je kunt vooraf checken of jouw merk/ bedrijfsnaam niet al geregistreerd staat. Een inschrijving van je merk is 10 jaar geldig en is van toepassing voor de Benelux.

  Merk en domeinnaam

  Het is logisch dat je je bedrijfsnaam of merk ook als domeinnaam vastlegt (indien deze nog beschikbaar is). Let hierbij op dat het als eerste vastleggen van de betreffende domeinnaam niet automatisch het recht op deze naam geeft. Wanneer iemand anders het bijhorende (jouw) merk heeft geregistreerd (en jij dus niet) zal diegene met succes recht op deze domeinnaam kunnen doen gelden.

  Let op: de laatste tijd wemelt het van oplichters die nepfacturen sturen (vaak vanuit Oost-Europa) voor extra bescherming van je merk of opname in een (waardeloos) online register. Deze brieven zien er vaak officieel uit en zetten je op het verkeerde been. Je hebt hier echter niets aan, doe alleen wat met de post van het Benelux Merkenbureau. 

  Slagzinnen, Slogans & Pay-offs

  Vaak heb je naast je merk ook een vaste slogan die je gebruikt. Hier is ook een register voor, het GVR-Slagzinnenregister. Je kunt je slogan hier niet 100% beschermen, je kunt hier wel vaststellen of je slogan concurreert met een bestaande (voor zover ook bekend bij het GVR). Daarnaast sta je in een eventuele juridische procedure sterker als je je slagzin hier hebt vastgelegd. Registratie is niet goedkoop, je betaalt eenmalig € 495 en iedere 2 jaar € 200 (2017) als je je inschrijving wilt verlengen. Doe dit dus alleen als je slagzin een belangrijk en onderscheidend onderdeel is van je merk.

  Vastleggen merk zinvol voor ZZP'er?

  Het lijkt wellicht overdreven om je merk vast te leggen als startende ZZP'er, maar je kunt hier veel profijt van hebben. Wanneer je een leuke aansprekende naam hebt verzonnen en hier tijd in hebt gestoken om deze bekend te maken is het erg vervelend als iemand anders hier mee aan de haal gaat.

  ZZP Tips & Tricks

  De beste ZZP tips in je mail!

  * Je mailadres is veilig bij ons

  Stel je vraag!

  Stel je vraag aan een van onze ZZP experts. Wij nemen zo spoedig mogelijk contact met je op. Je krijgt dan vrijblijvend & gratis antwoord op je vraag.

  Je gegevens
  Je vraag