U bevindt zich hier:home/ZZP & KVK/Rechtsvorm kiezen als ZZP'er

Rechtsvorm kiezen als ZZP'er

De meeste ZZP’ers richten een eenmanszaak op. Maak je weinig winst, dan levert een eenmanszaak of VOF het meeste belastingvoordeel op.

Bij een eenmanszaak gelden er bovendien minder wettelijke verplichtingen voor de administratie, besluitvorming en winstverdeling dan voor een BV. Met een BV loop je persoonlijk minder (financieel) risico en kun je binnen je bedrijf vermogen opbouwen. Een BV is duurder in oprichting en 'onderhoud'.

Flex BV

Met de invoering van de Flex BV is de drempel voor ZZP'ers lager geworden om een BV op te richten of om over te gaan. De oprichting is goedkoper en er is geen verplicht kapitaal dat gestort moet worden.

Eenmans BV

Sommige ZZP'ers die langdurig voor een zelfde opdrachtgever werken, doen dit vaak vanuit een BV constructie waarbij een deel van de aandelen van die BV in handen van een derde is. Hiermee wordt een arbeidsrelatie - en alle vervelende gevolgen van dien - met de opdrachtgever voorkomen. Je bent dan in dienst van je eigen BV en verzekerd voor de werknemersverzekeringen. Er zijn een aantal commerciele aanbieders van deze constructie, waaronder Uniforce en OneProf.

Samenwerken met een partner

Je kunt op verschillende manieren samenwerken met een partner:

  • Jullie richten samen een onderneming op, zoals een vof, bv of een coöperatie.
  • Je richt beiden een eenmanszaak op en je huurt elkaar in voor bepaalde opdrachten. Zo zijn jullie onafhankelijk van elkaar en kun je zelf je koers bepalen.
  • Jullie richten allebei een eenmanszaak op. Daarnaast richten jullie samen een vof of bv op, waarmee jullie onder een gezamenlijke naam opdrachten uitvoeren.

Leg de afspraken met je zakenpartner altijd vast in een samenwerkingsovereenkomst of aandeelhoudersovereenkomst.

Coöperatie als samenwerkingsvorm

De coöperatie is voor steeds meer ZZP'ers een populaire rechtsvorm om samen te werken. Je richt een coöperatie eenmalig op bij de notaris waarbij je de statuten laat aansluiten bij je activiteiten. Vervolgens regel je zelf de toe- en uittreding van leden. De coöperatie is vooral prettig als je (af en toe) wilt samenwerken en daarnaast je eigen activiteiten, identiteit en zelfstandigheid wilt behouden. De coöperatie fungeert eigenlijk als schakel tussen leden en de opdrachtgever en is meestal een UA (Uitgesloten Aansprakelijkheid). Zo kunnen de leden niet aansprakelijk worden gesteld voor eventuele schulden bij een faillisement. Voor opdrachtgevers is een coöperatie een prettige opdrachtnemer omdat men met een partij heeft te doen. Let op: in sommige branches is men niet gewend om met coöperaties te werken en kunnen opdrachtgevers juist huiverig zijn om zaken te doen.

Laat je adviseren

Twijfel je over de juiste rechtsvorm of wil je weten wat er in een samenwerkingsovereenkomst moet worden opgenomen? Raadpleeg dan een accountant, juridisch adviseur of de Kamer van Koophandel.

ZZP Tips & Tricks

De beste ZZP tips in je mail!

* Geen zorgen, je mailadres is veilig bij ons. Door verzending ga je akkoord met ons Privacy Statement