U bevindt zich hier:home/ZZP & KVK/Als ZZP inschrijven bij de KvK

Als ZZP inschrijven bij de KvK

  Als ZZP'er ben je meestal verplicht om je onderneming in te schrijven in het handelsregister van de Kamer van Koophandel. Je inschrijving is zo geregeld.

  Wanneer inschrijven bij de KVK

  Dit doe je binnen één week nadat je bent gestart als ZZP'er. Door je op tijd in te schrijven voorkom je een boete. Sommige ZZP'ers twijfelen of ze zich moeten inschrijven. Bijvoorbeeld omdat ze af en toe een opdracht hebben. Je kunt er vanuit gaan dat als je ondernemer voor de BTW bent, je je ook moet inschrijven.

  Richt je een eenmanszaak, vof of maatschap op? Dan ga je zelf naar de Kamer van Koophandel in jouw regio. Maak een afspraak en neem je identiteitsbewijs mee. Je kunt de meeste gegevens van je nieuwe onderneming vooraf via de website van de KVK invullen. Richt je een rechtspersoon (bijvoorbeeld een bv of stichting) op? Dan regelt de notaris jouw inschrijving.

  Wil je geen ongewenste reclame ontvangen? Dit regel je direct wanneer je je onderneming inschrijft.

  Voorbereiden van je inschrijving

  Je kunt je thuis voorbereiden op de inschrijving bij de KVK. Naast de gegevens die de KVK wil hebben kun je namelijk direct een aantal gegevens aan de belastingdienst doorgeven. Je krijgt dan meestal direct een BTW nummer mee en de belastingdienst kan vaststellen welke belastingen op jou van toepassing zijn.

  Je eigen KvK-nummer

  Bij de Kamer van Koophandel ontvang je direct het KvK nummer waarmee je ingeschreven staat in het Handelsregister. Je moet je KvK-nummer vermelden op alle bedrijfscorrespondentie: je website, e-mails, brieven, offertes, contracten, facturen en brochures (behalve op reclamebrochures).

  Meerdere eenmanszaken?

  Het is niet mogelijk om meerdere eenmanszaken op te richten. Heb je meerdere activiteiten dan kun je die apart benoemen bij je inschrijving zodat deze op een uittreksel van je bedrijf zichtbaar zijn. Ook kun je meerdere handelsnamen registreren waarmee je voor je klanten en eigen administratie duidelijk onderscheid kunt maken tussen je activiteiten.

  Kosten inschrijving KVK

  Vanaf 2013 hoef je niets te betalen om in het handelsregister ingeschreven gestaan. Wel moet je een eenmalige inschrijfvergoeding van € 50 (2016) betalen.

  ZZP Tips & Tricks

  De beste ZZP tips in je mail!

  * Geen zorgen, je mailadres is veilig bij ons. Door verzending ga je akkoord met ons Privacy Statement