U bevindt zich hier:home/ZZP Nieuws/5 mythes over het zelfstandig ondernemerschap ontkracht

5 mythes over het zelfstandig ondernemerschap ontkracht

Geschreven door  apr 10, 2018

Er bestaan nogal wat mythes omtrent het ondernemerschap en ZZP'er worden. Wij ontkrachten ze en vertellen je hoe het echt zit.

We vonden op Inc.com een artikel over cliches die vastkleven aan freelancers. Dit gaat welliswaar over de situatie in Amerika, maar een aantal van deze mythes zijn prima vertaalbaar (en eigenlijk best wel universeel) naar de Nederlandse ZZP'ers.

 1. Je bent je eigen baas
  Formeel/ juridisch gezien heb je geen baas meer die jou vertelt wat je moet doen en wanneer je het moet doen. Echter, in ruil hiervoor krijg je meerdere 'mini-baasjes' in de vorm van opdrachtgevers die deadlines stellen, die bepaalde werkzaamheden verlangen (en misschien wel dicteren) en die jou op een bepaalde manier kunnen claimen.

 2. Het is vrijblijvend en makkelijk starten
  Je kunt inderdaad morgen naar de KVK gaan en je inschrijven als zelfstandige. Wanneer je je eigen bedrijf echter serieus wilt nemen komt er (uiteraard) veel meer bij kijken en moet je een plan hebben voor de lange termijn. Klanten vinden (en binden) een goed product of dienst leveren, nadenken over je contracten en voorwaarden, een buffer opbouwen voor ziekte of pensioen.... Dit vergt behoorlijk wat voorbereiding en aandacht.

 3. Het is makkelijk verdienen
  Er zijn zeker in deze tijd van economische groei sectoren waar men staat te springen om ZZP'ers en waar je een goed uurtarief kunt rekenen. Het is echter nog steeds zeldzaam dat opdrachtgevers in de rij staan en je smeken om voor hun te komen werken, je zult daar echt een inspanning voor moeten leveren. Daarnaast moet je ook zorgen dat je betaald krijgt binnen een redelijke termijn en moet je rekening houden met (onvoorziene) uitgaven en belastingafdrachten.

 4. Je kunt overal werken, zelfs in je pyama als je wilt
  De beelden van ZZP'ers met een cocktail en laptop op het strand worden snel aangehaald. Natuurlijk heb je meer vrijheid om te werken waar je wilt, je zult echter ook regelmatig een bespreking hebben (al dan niet via Skype) en klanten moeten bezoeken. Heb je veel telefonisch contact? Dan kan het geluid van fluitende vogels of golven in de branding tot fronsende wenkbrauwen bij je opdrachtgever leiden.

 5. ZZP'ers zijn bij uitstek einzelgangers en introvert
  Als zelfstandige zul je in de meeste gevallen juist de samenwerking moeten opzoeken, moeten netwerken en actief de boer op moeten om klanten te vinden.

Lees hier het volledige artikel >>>

ZZP Nieuws

Ontvang wekelijks het laatste ZZP Nieuws
en de beste ZZP Tips & Tricks in je mail

Aanmelden

Aanvullende informatie

ZZP Tips & Tricks

De beste ZZP tips in je mail!

* Geen zorgen, je mailadres is veilig bij ons. Door verzending ga je akkoord met ons Privacy Statement