U bevindt zich hier:home/ZZP Nieuws/AVG en privacy statement voor ZZP'er: makkelijk zelf doen

AVG en privacy statement voor ZZP'er: makkelijk zelf doen

Geschreven door  mei 25, 2018

  Op 25 mei 2018 is de nieuwe AVG (Algemene Verordering Persoonsgegevens) van toepassing. Alhoewel minister Dekker aankondigde niet direct te controleren bij kleine zelfstandigen is het wel raadzaam hier wat mee te doen.

  De afgelopen weken ben je waarschijnlijk overspoeld met mailtjes en toestemmingsverzoeken voor het gebruik van je persoonlijke gegevens. Iedereen die persoonsgegevens bewaart en verwerkt wordt geconfronteerd met de AVG en de regels die daaruit voortvloeien. Ook als ZZP'er sla je al snel persoonsgegevens op van je klanten of leveranciers.

  Het toepasssen van de AVG leidt op veel plekken tot paniek en overspannen reacties. Daarop bieden zich allerlei (zelfbenoemde) experts aan die je tegen betaling graag willen helpen.

  Je kunt echter zelf een heel eind komen en met logisch nadenken al snel aan deze wet voldoen.

  Gegevensregister en Privacy Statement

  In de basis moet je vastleggen welke persoonsgegevens je verzameld, met welk doel je dit doet en hoe lang je deze gegevens bewaart. Dit kun je bijvoorbeeld doen in een excel-schema waarin je de persoonsgegevens die jij vastlegt op een rij zet en eventueel per categorie klanten het doel benoemt waarom je die gegevens vastlegt en de bewaartermijn. Daarna kun je dit verwerken in een Privacy Statement, waar nog een aantal andere bepalingen in moeten komen, onder meer over het recht op inzage en verwijdering van deze gegevens en met welke derde partijen je gegevens deelt.

  Dit Privacy Statement maak je vervolgens openbaar op je website. Vervolgens verwijs je op relevante plekken naar dit statement: bijvoorbeeld bij inschrijving op je nieuwsbrief, in de handtekening van je email en/of in de overeenkomsten die je gebruikt.

  Heel veel spannender hoeft het volgens onze mening niet te zijn!

  Je kunt op de website Veilig Internetten een Privacy Statement Generator vinden waarmee je eenvoudig een eigen statement kunt maken.

  Disclaimer

  Bedenk zelf of je statement hiermee voldoende afdekt wat je verplichtingen zijn in het kader van de AVG. Is je dienstverlening gecompliceerd of verwerk je veel (vertrouwelijke) persoonsgegevens raadpleeg dan een jurist die gespecialiseerd is op dit gebied.

  ZZP Nieuws

  Ontvang wekelijks het laatste ZZP Nieuws
  en de beste ZZP Tips & Tricks in je mail

  Aanmelden

  Aanvullende informatie

  ZZP Tips & Tricks

  De beste ZZP tips in je mail!

  * Geen zorgen, je mailadres is veilig bij ons. Door verzending ga je akkoord met ons Privacy Statement