U bevindt zich hier:home/ZZP Nieuws/Prinsjesdag 2018 en de gevolgen voor ZZP'ers

Prinsjesdag 2018 en de gevolgen voor ZZP'ers

Geschreven door  sept 19, 2018

De miljoenennota 2019 zoals deze werd gepresenteerd tijdens Prinsjesdag stond bol van goede berichten over economische groei en koopkrachtverbetering. Wat zijn de belangrijkste punten voor ZZP'ers?

Naast de wijzigingen van het belastingstelsel (overgang naar 2 belastingschijven) die ZZP'ers als IB-ondernemers raken, valt het volgende op:

  • Wet DBA: toepassing van deze omstreden wet is uitgesteld naar 1 januari 2020, over de vervanging van deze wet is al veel te doen geweest. De verwachting is dat dit najaar meer bekend zal worden over de invulling hiervan.
  • Zelfstandigenaftrek: deze blijft gelijk (€ 7.280), echter deze kan samen met de andere aftrekposten voor de inkomstenbelasting alleen nog in de laagste schaal (uiteindelijk 37.05%) worden afgetrokken. Dit zal in 4-stappen jaarlijks worden verlaagd, samen met de hervorming van het belastingstelsel. Met name de hoogverdienende ZZP'ers gaan dit merken, het effect van de zelfstandigenaftrek en de MKB winstbelasting zal voor hun minder worden.

Andere zaken die de eenmanszaak mogelijk kunnen raken zijn de verhoging van het lage BTW tarief van 6% naar 9%, een kleine stijging van de inkomensafhankelijke zorgbijdrage (5,65% naar 5,70%) en de beperking van het lage bijtellingspercentage voor elektrische auto's. 

Lees hier het volledige artikel >>>

ZZP Nieuws

Ontvang wekelijks het laatste ZZP Nieuws
en de beste ZZP Tips & Tricks in je mail

Aanmelden

Aanvullende informatie

Verder lezen

Gratis de beste ZZP tips in je mailbox!

* Geen zorgen, je mailadres is veilig bij ons. Door verzending ga je akkoord met ons Privacy Statement

ZZP Tips & Tricks

De beste ZZP tips in je mail!

* Geen zorgen, je mailadres is veilig bij ons. Door verzending ga je akkoord met ons Privacy Statement