U bevindt zich hier:home/ZZP Nieuws/Verlies je zelfstandigenaftrek niet: Het belang van een gespecificeerde urenregistratie
×

Waarschuwing

JUser: :_load: Kan gebruiker met ID: 10104 niet laden

Verlies je zelfstandigenaftrek niet: Het belang van een gespecificeerde urenregistratie

Geschreven door  mei 06, 2020

Uit een recente uitspraak van de rechtbank blijkt weer eens het belang van een goed onderbouwde en gespecificeerde urenregistratie.

Onlangs oordeelde de rechtbank dat een ondernemer onterecht aanspraak had gemaakt op de zelfstandigenaftrek. Reden: uit zijn urenregsitratie bleek onvoldoende dat hij aan het urencriterium had voldaan (minimaal 1225 uur besteed aan de onderneming). De door de ondernemer overlegde urenregistratie bevatte namelijk alleen totalen van uren besteed aan zijn onderneming en leek daarmee achteraf gemaakt. Tevens waren de uren onvoldoende gespecificeerd en beschreven.

Hiermee wordt des te meer het belang van een goed onderbouwde urenregistratie benadrukt en het specificeren van de aan je onderneming besteedde uren. Deze onderbouwing is noodzakelijk om aan te tonen dat aan het urencriterium wordt voldaan en geeft daarmee recht op de zelfstandigenaftrek. De prijs voor het verliezen van recht op deze aftrekpost is hoog: € 7.030 in 2020.

Een ander belangrijk punt van aandacht welke uit deze uitspraak blijkt is dat er voldoende uren moeten worden geregistreerd (en dus besteed) aan omzetgenererende activiteiten. Ofwel er moet een gezonde verhouding blijken uit je urenoverzicht tussen je declarabele uren en niet-declarabele uren.

Je kunt op onze website een gratis urenregistratie template in excel downloaden waarmee je per dag je uren kunt bijhouden.

Noot van de redactie: In verband met het coronavirus heeft de belastingdienst voor 2020 een versoepeling van het urencriterium aangekondigd: voor iedere ZZP'er wordt fictief aangenomen dat er in de periode van 1 maart tm 31 mei 2020 24 uur per week aan de ondernemings is besteed.

Lees hier het volledige artikel >>>

ZZP Nieuws

Ontvang wekelijks het laatste ZZP Nieuws
en de beste ZZP Tips & Tricks in je mail

Aanmelden

Aanvullende informatie

ZZP Tips & Tricks

De beste ZZP tips in je mail!

* Geen zorgen, je mailadres is veilig bij ons. Door verzending ga je akkoord met ons Privacy Statement