Categorieën
Parttime starten

Gedeeltelijk ondernemen en de belastingdienst

Voor part-time ZZP’ers zijn een aantal belasting zaken anders geregeld. Zo zijn de meeste aftrekposten beperkter en moet je rekening houden met het urencriterium.

Fiscaal gelijke behandeling

Voor parttime zelfstandigen gelden dezelfde regels als voor fulltime ondernemers. Alle zelfstandigen betalen inkomstenbelasting, houd dus rekening met de hoogte van je belastbaar inkomen. Dit zal waarschijnlijk fluctueren en kan dus ook van invloed zijn op je Voorlopige Teruggaaf en eventuele Toeslagen. Ook als parttime ondernemer moet je een (BTW) administratie bijhouden. Daarnaast dien je BTW aangifte te doen (als je ondernemer voor de BTW bent), al dan niet met toepassing van de Kleine Ondernemers Regeling. Daarnaast kun je (in verhouding tot je omzet) zakelijke kosten aftrekken.

Part-time ondernemen en de BTW

Ben je ondernemer voor de BTW dan moet je ook BTW in rekening brengen. Het kan zijn dat dit een laag bedrag is omdat je minder onderneemt dan een full-time zelfstandige. Check in dat geval of je gebruik kunt maken van de Kleineondernemingsregeling (KOR), je hoeft dan geen BTW af te dragen.

Urencriterium

Als parttime ZZP’er kun je zeer waarschijnlijk geen gebruik maken van het urencriterium. Pas als je jaarlijks meer dan 1225 uur (gemiddeld 24 uur per week) in je bedrijf steekt, heb je recht op ondernemer voor de BTW en startersaftrek en mag je een bedrag van je winst aftrekken. Hierdoor loop je deze aftrekposten mis, wat het parttime ondernemen fiscaal minder aantrekkelijk kan maken. Dit nadeel zal in het begin waarschijnlijk minder zwaar opwegen tegen de voordelen van het ‘beschermd starten’. We raden je wel aan om jaarlijks de balans op te maken.

Sinds 2010 heb je overigens wel altijd recht op de MKB-winstvrijstelling, ongeacht het aantal uren dat je in een jaar in je onderneming steekt.