U bevindt zich hier:home/ZZPer worden/Heb je voldoende lef om te starten?

Heb je voldoende lef om te starten?

Als ZZP’er word je vroeg of laat geconfronteerd met een tegenvaller of teleurstelling: een klant die niet betaalt of een klus die niet doorgaat.

Geen opdracht, geen inkomsten

In het slechtste geval heb je een lange periode überhaupt geen opdracht. Het is niet vreemd als je daar onrustig van wordt. Blijf echter overtuigd van je eigen kunnen, zet door en zoek manieren om je onderneming voort te zetten.

Geen opdracht betekent ook geen inkomsten. In dit stadium moet je dan ook nagaan of je een reserve kunt aanleggen voordat je start. Wanneer je dan geen werk hebt, kun je jezelf de rust en tijd gunnen om op zoek te gaan naar nieuwe klanten en/ of opdrachten.

Geen of weinig zekerheden

Als ZZP'er heb je veel minder zekerheden dan je in loondienst hebt. Wanneer je een vast salaris hebt (dat je netjes iedere maand ontvangt) ben je meestal ook verzekerd van (en voor) verlies van inkomen, arbeidsongeschiktheid en bouw je pensioen op. Als zelstandig ondernemer zul je voor al deze zaken eigen voorzieningen moeten treffen. Een goede middenweg is om als part-time ondernemer te starten.

Je eigen werk maken

Als werknemer wordt er wat van je verwacht en daar presteer je naar. Als zelfstandige verwacht 'niemand' wat van je en zul je zelf op zoek moeten naar business en je eigen (volgorde) van werkzaamheden moeten invullen. De valkuil is dat je je steeds meer met randzaken bezig gaat houden en de kern (klanten, verkoop, produktontwikkeling etc.) uit het oog verliest.

Hoe stessbestendig ben je?

Je zult je dus wel moeten afvragen of je met deze stress of onzekerheid kunt en wilt omgaan. Niet alleen financieel maar juist ook emotioneel!

Natuurlijk houdt dit iedere ZZP'er bezig. Als je vermoedt dat dit jou zo onzeker maakt dat je niet meer 'normaal' kunt functioneren dan moet je je afvragen of dit deel van het ondernemerschap wel bij jou past.

  • ZZP Tips & Tricks

    De beste ZZP tips in je mail!

    * Geen zorgen, je mailadres is veilig bij ons. Door verzending ga je akkoord met ons Privacy Statement